Landefakta

LANDEFAKTA

Styreform: Islamisk Republik

Befolkning: Tæt på 80 mio.

Hovedstad: Teheran

Religion: 98 % af befolkningen er muslimer og resten fordelt på kristne, jøder, zarathustriere eller bahaier

Sprog: Det officielle sprog i Iran er farsi (persisk)

Areal: 1.648.000 km2

Tidsforskel: Iran er 3 timer og 30 minutter foran Danmark, og 2 timer og 30 minutter foran, når vi har sommertid.

Pas og Visum: Danske statsborgere skal have visum til Iran. Pr. juli 2017 koster det 375,-kr. og der ansøges på Den Iranske Ambassades hjemmeside: http://copenhagen.mfa.ir/?siteid=260 

Vaccinationer: På Danske Lægers Vaccinations Service´s hjemmeside kan du læse om de relevante vaccinationer, der anbefales for rejser til Iran (www.sikkerrejse.dk).

Forsikring: Da man ikke er dækket af Den offentlige Sygesikring under rejser til Vietnam, anbefaler vi at man tegner en Gouda Rejseforsikring. Kontakt os for de aktuelle priser.

Valuta: Den iranske møntsort hedder rial (IRR). Pr. juli 2017 svarer 5000 rial til 1 krone. Medbring kun kontanter i USD, EUR eller GBP. Det er ikke muligt at benytte hævekort eller kreditkort ligesom der ikke kan benyttes udenlandske kort i ATM maskinerne. Der kan således veksles om til rial i alle større byer.

 

Elektricitet/Stik: Der benyttes 230 V – stik med 2 runde ”ben”.

Påklædning: I Iran er der ”strikse” regler for påklædning. Specielt for kvinder kræves det, at der bæres tørklæde, lange ærmer og ”fornuftige” sko osv., så lad shorts og miniskørter blive hjemme.

Drikkepenge: Det forventes at man lægger lidt drikkepenge efter måltider, og nogle rial til rengøringen på hotellet er også højt værdsat. Ved udflugter er det velset at give lidt til chauffør og guide. Er man en større samling mennesker kan man samle ind i gruppen. Ellers er det der svarer til 3-4 Euro til chaufføren og lidt ekstra til guiden passende pr. person. Har man samme chauffør og guide flere dage i træk, kan man passende give et samlet beløb til sidst.

Mad og drikke: Det iranske køkken er ofte baseret på ris, kalv, lam, kylling, fisk og grøntsager. Der bruges safran, lime og forskellige urter for at udfordre smagsløgene. Iransk mad er ikke stærk, og en af nationalretterne er chelo kebab (hakket kød i alle afskygninger med grøntsager på spyd), som serveres med en lækker marinade. 
Det er forbudt at indføre alkohol i Iran, og det er heller ikke tilgængeligt i landet. Vand bør købes på flaske.

Sikkerhed: Generelt er det sikkert at rejse i Iran, og befolkningen er yderst venlige og gæstfrie. Størstedelen af befolkningen er muslimer, og det anbefales en passende ”anstændig” påklædning – specielt for kvinder. Med almindelig sund fornuft kommer man langt, men i de mere religiøse byer, er det for den yngre generation ikke velset, at en kvinde begiver sig rundt alene.

Shopping: Bazarerne bugner af tørrede frugter, safran, saltede nødder og gez og sohaan (2 iranske søde specialiteter) er også en lækkerbisken. Lange frakker, tørklæder, tasker, termeh (stoffer i alskens farver med guldtråde), tæpper og meget andet udbydes overalt, men husk at prutte om priserne.

Fotografering: Spørg altid først. Det er forbudt at fotografere i lufthavne, ved militære anlæg, politi samt ved nogle af de hellige steder.

Telefon og internet: Internettet er almindeligt anvendt i Iran. Der er WiFi internet til rådighed på mange hoteller, og i de større byer og i store indkøbscentre er der internetcaféer til en lav pris. Du kan også købe et sim-kort og bruge dets gprs, men det er langsomt og kan have begrænset dækning i nogle byer.
Det er forholdsvis dyrt at bruge sin danske mobiltelefon i Iran, så husk at tjekke med din udbyder, inden du tager af sted, og husk at slå roaming fra.

Danmarks ambassade i Iran:
No. 10 Dashti St., Hedayat St.Near Sadr Bridge,
Dr. Shariati Ave. 1914861144
Teheran, Iran
Telefon +98 21 2815 5000
Fax +98 21 2264 0007
E-Mail: thramb@um.dk